Anabilim Dalı Hakkında

Kökeni 15. yüzyıla kadar ulaşan İstanbul Üniversitesi, modern anlamda 1 Ağustos 1933 tarihinde eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. Cumhuriyetimizin 10. kuruluş yılının kutlandığı, Atatürk devrimlerinin hız kesmeden devam ettiği ve İkinci Dünya Savaşı’nın ayak seslerinin yavaş yavaş duyulmaya başladığı böylesine hareketli bir dönemde, Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalımızın, Edebiyat Fakültesi çatısı altında kuruluşu da yine 1933 yılında gerçekleşmiştir. Anabilim Dalımız, çağdaş İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşuyla yaşıt olma gururunu taşıyan az sayıdaki bölümden biridir.


1933’e dayanan kökleri sayesinde Anabilim Dalımız, uzun yıllar boyunca diğer üniversitelerin Fransızca temelli bölümleri için örnek teşkil eden, onlara yol gösterme misyonuna sahip çıkan bir yapıda olmuş ve yine 85 yıl önce kurulmuş olması nedeniyle Türkiye çapındaki birçok bölüm ve anabilim dalında çalışmalar yapan araştırmacı, bilim insanı, eleştirmen, yazar ve çevirmen yetiştirmiş, öncü bir bölümdür.


Kurucuları arasında Erich Auerbach ile Leo Spitzer gibi dünya çapında iki önemli düşünürün bulunması Anabilim Dalımız için başka bir gurur kaynağıyken, takip eden yıllarda Süheylâ Bayrav, Nesterin Dirvana, Berke Vardar, Tahsin Yücel, Nuran Kutlu, Erdim Öztokat ve Adnan Benk gibi çok değerli Hocaların yer alması da Anabilim Dalımızın güncel kadrosu için her zaman itici bir güç olmuştur.


Günümüze geldiğimizde, Anabilim Dalımızda ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Öncelikle yaklaşık on yılı aşkın bir süredir, Yabancı Diller Bölümü çerçevesinde bir Hazırlık sınıfımız bulunmakta. Eskiden Anabilim Dalımız öğrencisi olmak için iyi seviyede Fransızca bilme ön şartı bulunurken, sonrasında bu değişti ve İngilizce yabancı dil puanıyla tercih yapan öğrenciler, bir sene hazırlık okuduktan sonra Anabilim Dalımıza entegre olabilmekteler.


Bu şekilde toplam beş yıl olan öğrenim hayatı boyunca öğrencilerimiz, Erasmus, Farabi, vb. değişim programlarından yararlanabilir, Fransız Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalımızınki dahil çok sayıdaki öğrenci kulüplerinde görev alıp eğitim ve öğrenim yelpazesini genişletebilir, Anabilim Dalımız etkinliklerini takip ederek zengin bir Fransızca deneyimi elde edebilirler. Bunun yanında İstanbul Fransız Kültür Merkezi ile yakın bir ilişki ve iş birliği içinde olan Anabilim Dalımız aracılığıyla bazı yurtdışı burslarından faydalanabilir, Fransız dil ve kültür seviyelerini geliştirebilirler.


Anabilim Dalımız, adında bulunan her iki kavrama da çok önem vermekte, Fransız dili ve Fransız edebiyatı alanlarında, çok yoğun bir program çerçevesinde eğitim vermektedir. Hazırlık senesi dışında Fransızca öğretmekten çok Fransızca seviyesinin geliştirilmesini ön plana taşıyan anabilim dalımız, Fransız edebiyatı alanında da çok çeşitli derslerle öğrencilerin karşısına çıkmaktadır: Ortaçağ Edebiyatı’ndan başlayarak 21. yüzyıl edebiyat anlayışına ve yazınsal üretimlerine gelinceye dek Fransız edebiyat tarihinin her aşamasını, tüm akımlarını ders programına dahil etmiştir. Bunların dışında tiyatro, dilbilim, yazınsal eleştiri, göstergebilim dallarına da eğitim öğretim programında yer ayıran anabilim dalımız, her geçen sene öğretim yelpazesini daha da genişletme çabası içindedir.


Lisans eğitimi sonrasında çalışmalarına Lisansüstü düzeyde devam etmek isteyen öğrencilerimiz için Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde de her yıl açılabilen kontenjanlar bulunmaktadır. Erasmus değişim programlarından yine lisansüstü dönemlerde de faydalanabilecek olan öğrenciler, öğretim üyeleri başkanlığında gerçekleştirilecek ulusal veya uluslararası projelerde de görev alma fırsatı yakalayabilirler.


Son olarak öğrencilerimizin, Anabilim Dalımızın belirli aralıklarla düzenlediği konferanslar veya Fransız yazar, yayımcı, eleştirmen veya düşünürlerin konuşmacı olarak davet edildiği etkinliklerden  de faydalanabileceklerini hatırlatalım.